NE İÇİN KULLANILIR?
Güçlendirici, iştah açıcı, ödem sökücü, iltihap önleyici, kan temizleyici, karaciğer güçlendirici ve koruyucu, safra ve idrar söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı, ishal kesici, şeker düşürücü ve ayarlayıcı özellikleri vardır. Damar sertliği, gut hastalığı, karaciğer hastalıkları, kolesterol, safra kesesi problemleri, selülit, şeker, şişmanlık, üre gibi durumların tedavisinde kullanılır. Enginar yaprağı özünün yağ sindirimini desteklediği, kolesterol üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir. (Mete, 2009, s.351-353).
ENGİNAR
cynara scolymus l.
Boyu 100-200 cm arasında değişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Grimsi yeşil yaprakları dikenli ve parçalıdır. Mor renkli çiçekleri, çiçek başının üzerinde toplu olarak açar (Mete, 2009, s.351-353). Meyvesi kuru ve sert; siyah ve ucu beyaz tüylüdür (Alpınar, 2015, s. 111).
Denize yakın, sıcak ve az çok gölgeli yerleri tercih eder, soğuktan ve aşırı sıcaktan hoşlanmaz. Derin ve süzek, biraz nemli topraklarda iyi gelişir; ilkbahar aylarında azotlu gübre verilmelidir (Alpınar, 2015, s.111).
Kuzey Afrika ve Akdeniz ülkelerinde yetişir (Alpınar, 2015, s.111). Ülkemizde birçok enginar türü yetiştirilir ancak İzmir’in sakız enginarı ve İstanbul’un Bayrampaşa enginarı en çok tanınanlarıdır (Mete, 2009, s.351-353).
DROG:
Çiçek tablası, tabanındaki yaprakçıklar, meyveleri ve kuru veya taze olarak taban yaprakları kullanılır (Alpınar, 2015, s.111).
BİLEŞENLERİ:
Su (%77), karbonhidratlar (%16), proteinler, yağ, mineraller (demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum), vitaminler (A, B1, B2, C), sinarin ve enzimler içermektedir (Mete, 2009, s.351-353).
EKİM & HASAT:
İlkbahar sonunda, geceleri sıcaklığın çok düşmediği dönemde ekilen tohumlarla veya sürgünlerinin ilkbahar veya sonbahar aylarında köklendirilmesiyle çoğaltılır (Alpınar, 2015, s.111). Mart ayında taban yaprakları, Nisan-Mayıs aylarında çiçek tablası ve tabanındaki yaprakçıklar, Haziran ayında ise meyveleri hasat edilir (Mete, 2009, s.351-353).
ÖNEMLİ BİLGİ
Türkiye’nin ilk online tıbbi ve aromatik bitki kütüphanesi olma özelliğini taşıyan ÇerçiYusuf.org; geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, fitoterapi, aromaterapi, uçucu yağlar, sabit yağlar, hidrolatlar (çiçek suları), maserat yağlar, vitaminler, mineraller, besin takviyeleri, ağaçlar, reçineler, killer, tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili referanslı bilgiyi erişilebilir ve anlaşılır hale getirerek, kamuoyu sağlığını koruma amacıyla hazırlanmıştır.
Bu site ve içinde yer alan bilgiler, görseller ve infografikler kullanılırken unutulmamalıdır ki;
Doğal veya tıbbi demek zararsız demek değildir.
CerciYusuf.org bir tedavi rehberi veya tıbbi bir kaynak değildir. Bu sitede yer alan bilgiler tedavi amaçlı kullanılmamalı ve kesinlikle yetkili bir sağlık uzmanının tavsiyeleri yerine koyulmamalıdır.
Her doğal ürünün birden çok kullanım alanı olabileceği gibi, bu ürünlerin şifalı etkilerinden faydalanmak için kullanım alanlarına göre farklı doz, frekans ve tedavi süreleri uygulanması gerekir. Herhangi bir doğal ürün az kullanıldığında etkisiz, çok kullanıldığında zararlı olabilir.
Her bir bireyin bünyesi farklıdır ve benzer/aynı semptomlara sahip bir çok hastalık/rahatsızlık vardır. Sağlık sorunlarınıza tanı koyulması, tedavi geliştirilmesi ve gözetim altında tutulması için mutlaka yetkili bir sağlık uzmanına başvurun.
Uçucu yağlar yoğun yapıları ve güçlü bileşimlerinden dolayı, uygulamada azami özen, dikkat ve bilgi gerektirirler. Her uçucu yağ direkt cilde uygulanamayacağı gibi, her uçucu yağa aynı dozda ve sıklıkta maruz kalmak da doğru değildir. Yetkili bir sağlık görevlisi reçete etmediği sürece uçucu yağlar kesinlikle dahili (yutarak) kullanılmamalıdır.
Bu sitenin kütüphanelerinde bulunan görseller (ör: bitki fotoğrafları, reçine görselleri vb.), doğal materyalleri tanıma, kalitesine karar verme ve/ya toplamada kullanılmaz. Sitede kullanılan uçucu, sabit ve maserat yağ görselleri, ilgili yağların orijinal görüntü ve dokusunu yansıtmayabilir. CerciYusuf.org’da bulunan bütün görseller temsilidir.
ÇerçiYusuf.org içeriklerinden kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Bu sitede yer alan hiçbir içerik kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
CerciYusuf.org'daki tüm bilgiler; doktor, eczacı ve uzman yayınlarından azami özenle derlenmiş olmakla beraber, yayıncı bu bilgilerin eksiksiz veya kesinlikle doğru olduğunu garanti edemez. Yazarlar ve yayıncı bu sitedeki bilgilerin kullanımından doğrudan veya dolaylı kaynaklanacak herhangi bir zarar ve olumsuzluğun sorumluluğunu peşinen reddeder.
REFERANSLAR
Mete, O. (2009). "Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi". Kabalcı Yayınevi
Johnson, R.,Foster, S., Low, T. &Kiefer, D. (2017) "Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi" Hürriyet Gazetecilik
Alpınar,K. (2015) "Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi" Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği