NE İÇİN KULLANILIR?
Güçlendirici, iştah açıcı, kan temizleyici, metabolizma uyarıcı, midevi, safra ve idrar söktürücü, sürücü özellikleri vardır. Damar sertliği, böbrek ve idrar yolları hastalıkları, gut hastalığı, gastrit, hemoroit, iştahsızlık, kansızlık, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, kolesterol, kronik romatizma, safra ve böbrek taşları, sarılık, siğil, varis ve yağlanma rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır (Mete, 2009, s.445-449).
KARAHİNDİBA
taraxacum officinale
Çok yıllık otsu bir bitki olup, 2000 m yüksekliğe kadar görülebilir. Yetiştiği toprağa bağlı olarak boyu 10-50 cm arasında değişir. Kazık kökünün içi süt gibi beyaz bir sıvı ile doludur ve kök birçok kalın kola ayrılmıştır. Kökten dikey olarak çıkan sapların ucunda Mart ayından ekim ayının sonuna kadar dolgun, parlak, altın sarısı çiçekler açar. Çiçekleri geceleri ve yağmurda kapanır (Mete, 2009, s.445-449).
Süzek toprakları tercih eder, soğuğa dayanıklıdır ancak özellikle soğuk iklimlerde güneşli yerleri sever. Gübreli topraklarda çok yapraklı ve yumuşak gövdeli olur. Çok sık sulanmak istemez (Alpınar, 2015, s.385).
Anavatanı Avrupa, Kuzey Amerika ve Anadolu’dur. Ülkemizde Ege ve Marmara bölgesinde çok yaygın olarak yetişir (Mete, 2009, s.445-449).
DROG:
Köklerinden, gövdesinden ve çiçeklerinden yararlanılmaktadır (Mete, 2009, s.445-449).
BİLEŞENLERİ:
Acı madde, aromatik yağ, fitosteroller, flavonoitler, glikozitler, inülin, karbonhidratlar, karotenoitler, laktonlar, mineraller (özellikle potasyum), organik asitler, saponinler, tanenler, terpenoitler, vitaminler (özellikle A, C), yağ asitleri içermektedir (Alpınar, 2015, s.385).
EKİM & HASAT:
Kışın köklerinin ayrılmasıyla veya ilkbahar ortasından uçtan itibaren 10 cm’lik taze sürgünlerin sıcak ve gölgelik kasalarda nemli yumuşak toprağa daldırılmasıyla da çoğaltılırlar. (Alpınar, 2015, s.385). Kökleri ilkbahar aylarında çiçek açmadan ve sonbahar aylarında çiçek açma süresi sonunda toplanır. Yapraklar yine bitki çiçek açmadan toplanmalıdır. Çiçekler ise Temmuz ve Ağustos aylarında tam açtıktan sonra toplanır. (Mete, 2009, s.445-449).
ÖNEMLİ BİLGİ
Türkiye’nin ilk online tıbbi ve aromatik bitki kütüphanesi olma özelliğini taşıyan ÇerçiYusuf.org; geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, fitoterapi, aromaterapi, uçucu yağlar, sabit yağlar, hidrolatlar (çiçek suları), maserat yağlar, vitaminler, mineraller, besin takviyeleri, ağaçlar, reçineler, killer, tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili referanslı bilgiyi erişilebilir ve anlaşılır hale getirerek, kamuoyu sağlığını koruma amacıyla hazırlanmıştır.
Bu site ve içinde yer alan bilgiler, görseller ve infografikler kullanılırken unutulmamalıdır ki;
Doğal veya tıbbi demek zararsız demek değildir.
CerciYusuf.org bir tedavi rehberi veya tıbbi bir kaynak değildir. Bu sitede yer alan bilgiler tedavi amaçlı kullanılmamalı ve kesinlikle yetkili bir sağlık uzmanının tavsiyeleri yerine koyulmamalıdır.
Her doğal ürünün birden çok kullanım alanı olabileceği gibi, bu ürünlerin şifalı etkilerinden faydalanmak için kullanım alanlarına göre farklı doz, frekans ve tedavi süreleri uygulanması gerekir. Herhangi bir doğal ürün az kullanıldığında etkisiz, çok kullanıldığında zararlı olabilir.
Her bir bireyin bünyesi farklıdır ve benzer/aynı semptomlara sahip bir çok hastalık/rahatsızlık vardır. Sağlık sorunlarınıza tanı koyulması, tedavi geliştirilmesi ve gözetim altında tutulması için mutlaka yetkili bir sağlık uzmanına başvurun.
Uçucu yağlar yoğun yapıları ve güçlü bileşimlerinden dolayı, uygulamada azami özen, dikkat ve bilgi gerektirirler. Her uçucu yağ direkt cilde uygulanamayacağı gibi, her uçucu yağa aynı dozda ve sıklıkta maruz kalmak da doğru değildir. Yetkili bir sağlık görevlisi reçete etmediği sürece uçucu yağlar kesinlikle dahili (yutarak) kullanılmamalıdır.
Bu sitenin kütüphanelerinde bulunan görseller (ör: bitki fotoğrafları, reçine görselleri vb.), doğal materyalleri tanıma, kalitesine karar verme ve/ya toplamada kullanılmaz. Sitede kullanılan uçucu, sabit ve maserat yağ görselleri, ilgili yağların orijinal görüntü ve dokusunu yansıtmayabilir. CerciYusuf.org’da bulunan bütün görseller temsilidir.
ÇerçiYusuf.org içeriklerinden kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Bu sitede yer alan hiçbir içerik kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
CerciYusuf.org'daki tüm bilgiler; doktor, eczacı ve uzman yayınlarından azami özenle derlenmiş olmakla beraber, yayıncı bu bilgilerin eksiksiz veya kesinlikle doğru olduğunu garanti edemez. Yazarlar ve yayıncı bu sitedeki bilgilerin kullanımından doğrudan veya dolaylı kaynaklanacak herhangi bir zarar ve olumsuzluğun sorumluluğunu peşinen reddeder.
REFERANSLAR
Mete, O. (2009). "Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi". Kabalcı Yayınevi
Johnson, R.,Foster, S., Low, T. &Kiefer, D. (2017) "Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi" Hürriyet Gazetecilik
Alpınar,K. (2015) "Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi" Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği