natura medica
Fesleğen Uçucu Yağı
ocimum basilicum
Ailesi
Kullanılan Kısmı
Çıkartılma Yöntemi
Miktar
Renk
Aroma
Koku Notu
Aromatik Etkisi
Biokimyasal Etkisi
Ballıbabagiller (Lamiaceae)
Çiçekli herbası
Su buharı damıtımı
750kg çiçekli herbası ☞ 1kg yağ
Açık sarı
Baharatımsı
Baş
Rahatlatıcı ve cesaret verici
Antiviral, anti bakteriyel ve antiseptik, kramp önleyici, sakinleştirici ve iştah açıcı

Bitkiyi tanıyalım ☞
Kullanıldığı alanlar ☞
Nezlede, öksürük ve bronşitte, baş
ağrısında, sindirim problemlerinde,
fonksiyonel didpepside, adet dönemi
şikayetlerinde, uyku bozukluklarında,
çocuklarda psikolojik sebepli karın
ağrılarında, depresyon hallerinde ve korkularda

Eski zamanlarda da çok rağbet gören bir güzellik ürünü olan fesleğen (origanum) latincede “dağların parlaklığı” anlamına gelmektedir. Hindistan’da Tanrı Vishnu tarafından kutsanmış bir bitki olarak kabul edilirken, eski Mısırlılar da fesleğenden çelenkler örmüşlerdir. Yine eski doğu medeniyetleri fesleğenin ruhun balsamı olduğunu kabul etmil, doğurganlığı arttırdığına inanmışlardır.
İLGİNÇ BİLGİ
Belli ilaçlarla etkileşiminde teratojen etki gösterebilir. Ciltte hassasiyet (düşük risk).
GÜVENLİK
ÖNEMLİ BİLGİ
Türkiye’nin ilk online tıbbi ve aromatik bitki kütüphanesi olma özelliğini taşıyan ÇerçiYusuf.org; geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, fitoterapi, aromaterapi, uçucu yağlar, sabit yağlar, hidrolatlar (çiçek suları), maserat yağlar, vitaminler, mineraller, besin takviyeleri, ağaçlar, reçineler, killer, tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili referanslı bilgiyi erişilebilir ve anlaşılır hale getirerek, kamuoyu sağlığını koruma amacıyla hazırlanmıştır.
Bu site ve içinde yer alan bilgiler, görseller ve infografikler kullanılırken unutulmamalıdır ki;
Doğal veya tıbbi demek zararsız demek değildir.
CerciYusuf.org bir tedavi rehberi veya tıbbi bir kaynak değildir. Bu sitede yer alan bilgiler tedavi amaçlı kullanılmamalı ve kesinlikle yetkili bir sağlık uzmanının tavsiyeleri yerine koyulmamalıdır.
Her doğal ürünün birden çok kullanım alanı olabileceği gibi, bu ürünlerin şifalı etkilerinden faydalanmak için kullanım alanlarına göre farklı doz, frekans ve tedavi süreleri uygulanması gerekir. Herhangi bir doğal ürün az kullanıldığında etkisiz, çok kullanıldığında zararlı olabilir.
Her bir bireyin bünyesi farklıdır ve benzer/aynı semptomlara sahip bir çok hastalık/rahatsızlık vardır. Sağlık sorunlarınıza tanı koyulması, tedavi geliştirilmesi ve gözetim altında tutulması için mutlaka yetkili bir sağlık uzmanına başvurun.
Uçucu yağlar yoğun yapıları ve güçlü bileşimlerinden dolayı, uygulamada azami özen, dikkat ve bilgi gerektirirler. Her uçucu yağ direkt cilde uygulanamayacağı gibi, her uçucu yağa aynı dozda ve sıklıkta maruz kalmak da doğru değildir. Yetkili bir sağlık görevlisi reçete etmediği sürece uçucu yağlar kesinlikle dahili (yutarak) kullanılmamalıdır.
Bu sitenin kütüphanelerinde bulunan görseller (ör: bitki fotoğrafları, reçine görselleri vb.), doğal materyalleri tanıma, kalitesine karar verme ve/ya toplamada kullanılmaz. Sitede kullanılan uçucu, sabit ve maserat yağ görselleri, ilgili yağların orijinal görüntü ve dokusunu yansıtmayabilir. CerciYusuf.org’da bulunan bütün görseller temsilidir.
ÇerçiYusuf.org içeriklerinden kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Bu sitede yer alan hiçbir içerik kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
CerciYusuf.org'daki tüm bilgiler; doktor, eczacı ve uzman yayınlarından azami özenle derlenmiş olmakla beraber, yayıncı bu bilgilerin eksiksiz veya kesinlikle doğru olduğunu garanti edemez. Yazarlar ve yayıncı bu sitedeki bilgilerin kullanımından doğrudan veya dolaylı kaynaklanacak herhangi bir zarar ve olumsuzluğun sorumluluğunu peşinen reddeder.
REFERANSLAR
Werner, M. (2015) "Uçucu Yağlar" Antalya. Nu-Ka
Worwood, V.A. (1991) The Complete Book of Essential Oils & Aromatherapy. New World Library
Braunschweig, R. (2016) "Bitkisel Sabit Yağlar" Antalya. Nu-Ka
Tisserand, R. and Young, R. (2014) Essential Oil Safety 2nd Edition. Edinburgh: Churchill Livingstone.
Baser, H. and Buchbauer, G. (2015) Handbook Of Essential Oils: Science, Technology, And Application. CRC Press: Taylor & Francis Group
Lawless, J. (2012) The Encyclopedia of Essential Oils. Thorsons
Purchon N., Cantele L. (2014) The Complete Aromatherapy and Essential Oils Handbook for Everyday Wellness. Toronto, Robert Rose Inc.
Gardner, Z. and McGuffin, M. (2013) American Herbal Products Association's Botanical Safety Handbook. Florida: CRC Press
Harris R. (2004) Aromatic approaches to end-of-life care. International Journal of Clinical Aromatherapy, Volume 1 issue 2