top of page

Uçucu (Esansiyel) Yağlar

Tıbbi ve aromatik bitkilerin kök, odun, ot, çiçek, tohum, yaprak, kabuk, reçine veya yumru (rizom) gibi kısımlarından mekanik yöntemlerle elde edilen uçucu (esansiyel) yağlar; döllenme için böcekleri bitkilere çeker, bitkileri zararlılardan (virüs, bakteri, mantar vb.) korur ve  koku verirler. 

SU DİSTİLASYONU

Su distilasyonu.jpg

Bitki materyali kazanda su ile kaynatıldıktan sonra buharlaşan su ve yağ, kazana ilişik soğutma borularında yoğuşarak toplama kaplarında birikir. Madde yoğunlukları farklı olan su ve yağ birbirinden ayrılır; sudan hafif olan yağlar toplama kaplarında suyun üzerinde, sudan ağır olan uçucu yağlar (çok nadirdir) toplama kabının dibinde birikir.

Bu yöntemle elde edilen yağlardan bazıları: Isparta Gülü, Lavanta, Nane

BUHAR DİSTİLASYONU

Delikli çelik sepet veya eleklere yerleştirilen bitki materyalinden, ayrı kazanlarda üretilen su buharının yardımı ile uçucu yağın sürüklenmesi ve yağın sudan ayrıldıktan sonra toplanması işlemine verilen addır. Endüstrinin uçucu yağ üretiminde en çok kullandığı yöntemlerden biridir.

Buhar Distilasyonu.jpg

SU-BUHAR DİSTİLASYONU

steam-620.jpg

Buhar distilasyonu ile aynı prensipte çalışan bu yöntemin buhar distilasyonundan farkı, uçucu yağları taşıyan buharın, bitkisel materyalin yerleştirildiği kazanın altında kaynatılan suyla üretimidir.

KURU DİSTİLASYON

İçi oyuk ve dibinden bir boru ile toplama kabına bağlı bir kaseye doğranan huş ağacı, sedir, çam ve ardıç gibi ağaçların odunları, kabın üzerine yerleştirilen bir tabak ile havasız bırakılır. Kasenin üzerindeki tabakta yakılan kömür ile elde edilen yüksek sıcaklıkta, alttaki kasede bulunan odunlar termal bir bozulmaya uğrar ve koyu renkli, is kokulu katsanımsı bir yağ bırakırlar. Kasenin dibindeki delikten toplama kabına akan sıvı, yaklaşık bir ay içerisinde üç ayrı tabakaya bölünür. Bütün sürecinden sonunda toplama kabının dibinde katran, ortasında su ve en üst tabakada yağ birikir.

Katran.jpg

ÖNEMLİ BİLGİ

Türkiye’nin ilk online tıbbi ve aromatik bitki kütüphanesi olma özelliğini taşıyan ÇerçiYusuf.org;  geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, fitoterapi, aromaterapi, uçucu yağlar, sabit yağlar, hidrolatlar (çiçek suları), maserat yağlar, vitaminler, mineraller, besin takviyeleri, ağaçlar, reçineler, killer, tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili referanslı bilgiyi erişilebilir ve anlaşılır hale getirerek, kamuoyu sağlığını koruma amacıyla hazırlanmıştır.

Bu site ve içinde yer alan bilgiler, görseller ve infografikler kullanılırken unutulmamalıdır ki;

 

Doğal veya tıbbi demek zararsız demek değildir. 

 

CerciYusuf.org bir tedavi rehberi veya tıbbi bir kaynak değildir. Bu sitede yer alan bilgiler tedavi amaçlı kullanılmamalı ve kesinlikle yetkili bir sağlık uzmanının tavsiyeleri yerine koyulmamalıdır. 

 

Her doğal ürünün birden çok kullanım alanı olabileceği gibi, bu ürünlerin şifalı etkilerinden faydalanmak için kullanım alanlarına göre farklı doz, frekans ve tedavi süreleri uygulanması gerekir. Herhangi bir doğal ürün az kullanıldığında etkisiz, çok kullanıldığında zararlı olabilir. 

 

Her bir bireyin bünyesi farklıdır ve benzer/aynı semptomlara sahip bir çok hastalık/rahatsızlık vardır. Sağlık sorunlarınıza tanı koyulması, tedavi geliştirilmesi ve gözetim altında tutulması için mutlaka yetkili bir sağlık uzmanına başvurun.

 

Uçucu yağlar yoğun yapıları ve güçlü bileşimlerinden dolayı, uygulamada azami özen, dikkat ve bilgi gerektirirler. Her uçucu yağ direkt cilde uygulanamayacağı gibi, her uçucu yağa aynı dozda ve sıklıkta maruz kalmak da doğru değildir. Yetkili bir sağlık görevlisi reçete etmediği sürece uçucu yağlar kesinlikle dahili (yutarak) kullanılmamalıdır.

 

Bu sitenin kütüphanelerinde bulunan görseller (ör: bitki fotoğrafları, reçine görselleri vb.), doğal materyalleri tanıma, kalitesine karar verme ve/ya toplamada kullanılmaz. Sitede kullanılan uçucu, sabit ve maserat yağ görselleri, ilgili yağların orijinal görüntü ve dokusunu yansıtmayabilir. CerciYusuf.org’da bulunan bütün görseller temsilidir.

ÇerçiYusuf.org içeriklerinden kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Bu sitede yer alan hiçbir içerik kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

 

CerciYusuf.org'daki tüm bilgiler; doktor, eczacı ve uzman yayınlarından azami özenle derlenmiş olmakla beraber, yayıncı bu bilgilerin eksiksiz veya kesinlikle doğru olduğunu garanti edemez. Yazarlar ve yayıncı bu sitedeki bilgilerin kullanımından doğrudan veya dolaylı kaynaklanacak herhangi bir zarar ve olumsuzluğun sorumluluğunu peşinen reddeder. 

DÜZELTİLMESİ GEREKEN, EKSİK VEYA YANLIŞ BİR BİLGİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSANIZ BİZE YAZIN ☛ 

REFERANSLAR

Werner, M. (2015) "Uçucu Yağlar" Antalya. Nu-Ka

Worwood, V.A. (1991) The Complete Book of Essential Oils & Aromatherapy. New World Library

Braunschweig, R. (2016) "Bitkisel Sabit Yağlar" Antalya. Nu-Ka 

Tisserand, R. and Young, R. (2014) Essential Oil Safety 2nd Edition. Edinburgh: Churchill Livingstone.

Baser, H. and Buchbauer, G. (2015) Handbook Of Essential Oils: Science, Technology, And Application. CRC Press: Taylor & Francis Group

Lawless, J. (2012) The Encyclopedia of Essential Oils. Thorsons

Purchon N., Cantele L. (2014) The Complete Aromatherapy and Essential Oils Handbook for Everyday Wellness. Toronto, Robert Rose Inc.

Gardner, Z. and McGuffin, M. (2013) American Herbal Products Association's Botanical Safety Handbook. Florida: CRC Press

Harris R. (2004) Aromatic approaches to end-of-life care. International Journal of Clinical Aromatherapy, Volume 1 issue 2

bottom of page