Vitamin & Mineraller
Vitaminler, yaşam için gerekli, çok küçük miktarlarıyla hücre metabolizmasında önemli tepkimeleri uyaran organik bileşiklerdir. Mineraller ise sağlıklı kalmamız için vücudumuzun daha da küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu temel besin maddeleridir. Minerallerin hiçbiri, vitaminlerin ise çoğu vücut tarafından sentezlenemez. Besinlerle alınmaları gerekir.
ÖNEMLİ BİLGİ
Türkiye’nin ilk online tıbbi ve aromatik bitki kütüphanesi olma özelliğini taşıyan ÇerçiYusuf.org; geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, fitoterapi, aromaterapi, uçucu yağlar, sabit yağlar, hidrolatlar (çiçek suları), maserat yağlar, vitaminler, mineraller, besin takviyeleri, ağaçlar, reçineler, killer, tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili referanslı bilgiyi erişilebilir ve anlaşılır hale getirerek, kamuoyu sağlığını koruma amacıyla hazırlanmıştır.
Bu site ve içinde yer alan bilgiler, görseller ve infografikler kullanılırken unutulmamalıdır ki;
Doğal veya tıbbi demek zararsız demek değildir.
CerciYusuf.org bir tedavi rehberi veya tıbbi bir kaynak değildir. Bu sitede yer alan bilgiler tedavi amaçlı kullanılmamalı ve kesinlikle yetkili bir sağlık uzmanının tavsiyeleri yerine koyulmamalıdır.
Her doğal ürünün birden çok kullanım alanı olabileceği gibi, bu ürünlerin şifalı etkilerinden faydalanmak için kullanım alanlarına göre farklı doz, frekans ve tedavi süreleri uygulanması gerekir. Herhangi bir doğal ürün az kullanıldığında etkisiz, çok kullanıldığında zararlı olabilir.
Her bir bireyin bünyesi farklıdır ve benzer/aynı semptomlara sahip bir çok hastalık/rahatsızlık vardır. Sağlık sorunlarınıza tanı koyulması, tedavi geliştirilmesi ve gözetim altında tutulması için mutlaka yetkili bir sağlık uzmanına başvurun.
Uçucu yağlar yoğun yapıları ve güçlü bileşimlerinden dolayı, uygulamada azami özen, dikkat ve bilgi gerektirirler. Her uçucu yağ direkt cilde uygulanamayacağı gibi, her uçucu yağa aynı dozda ve sıklıkta maruz kalmak da doğru değildir. Yetkili bir sağlık görevlisi reçete etmediği sürece uçucu yağlar kesinlikle dahili (yutarak) kullanılmamalıdır.
Bu sitenin kütüphanelerinde bulunan görseller (ör: bitki fotoğrafları, reçine görselleri vb.), doğal materyalleri tanıma, kalitesine karar verme ve/ya toplamada kullanılmaz. Sitede kullanılan uçucu, sabit ve maserat yağ görselleri, ilgili yağların orijinal görüntü ve dokusunu yansıtmayabilir. CerciYusuf.org’da bulunan bütün görseller temsilidir.
ÇerçiYusuf.org içeriklerinden kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Bu sitede yer alan hiçbir içerik kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
CerciYusuf.org'daki tüm bilgiler; doktor, eczacı ve uzman yayınlarından azami özenle derlenmiş olmakla beraber, yayıncı bu bilgilerin eksiksiz veya kesinlikle doğru olduğunu garanti edemez. Yazarlar ve yayıncı bu sitedeki bilgilerin kullanımından doğrudan veya dolaylı kaynaklanacak herhangi bir zarar ve olumsuzluğun sorumluluğunu peşinen reddeder.
REFERANSLAR
Maher,LK, Escott-Stump S. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy. 11th ed. USA: Elsevier, 2004
Kleinman RE, editor. Pediatric Nutrition Handbook. 5th ed. Elk Grove Village, IL: American Academy of Pediatrics, 2004
Tolonen, M. (1996). Vitamins and Minerals in Health and Nutrition. Cambridge: Woodhead Publishing Limited.
Pacheco, M., Sobczak, L. and DeAngelo, L. (2017). Vitamins and minerals. Salem Press Encyclopedia of Science, 5p.
Aydenk Köseoğlu, S, & Çelebi Tayfur, A 2017, Adölesan Dönemi Beslenme Ve Sorunları Nutrition And Issues In Adolescence Period, n.p.: Uludag University, DergiPark, EBSCOhost, viewed 20 November 2017.
Vitamin and mineral requirements in human nutrition. (2004). 2nd ed. China: World Health Organization and Food and Agriculture Organization of the United Nations.
BIEGO, G., JOYEUX, M., HARTEMANN, P. and DEBRY, G. (1998). Daily intake of essential minerals and metallic micropollutants from foods in France. The Science of The Total Environment, 217(1-2), pp.27-36.
Samur, G. (2008). VİTAMİNLER MİNERALLER VE SAĞLIĞIMIZ. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı.
Institute of Medicine, ( 2002, Dietary Reference Intakes For Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, And Zinc, Washington, D.C.: National Academies Press, eBook Collection (EBSCOhost), EBSCOhost, viewed 21 November 2017.
Coşkun, T. (2005). Fonksiyonel besinlerin sağlığımız üzerine etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 48, pp.69-84.